Haber

Barış akademisyeni Tosun: Rektör Ubeyde İpek beni istifaya zorladı

DERSİM – Akademisyen Mehtap Tosun, 2016 yılında Barış İçin Akademisyenler bildirgesinin imzacılarından biridir. 2018 yılında ODTÜ’de sosyoloji doktorasını tamamlayan Tosun, 2019 yılında zorunlu hizmet akdi gereği Dersim’deki Munzur Üniversitesi’ne gelmiş ve burada yaklaşık bir süre görev yapmıştır. 3.5 yıl Bu süreçte sistematik olarak mobbinge maruz kaldığını belirten Tosun’a göre, bunun sebebinin Barış’a imza atan, Alevi-Kürt-Zaza, Dersimli, kadın, muhalif olması ve ‘maliyeti’ vardı. tüm bunlar için.

‘ANGARYA’DA İŞ BAĞLANTISI KURULDU’

Tosun’a göre bağlı olduğu Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü’nde Dr. öğretim üyeleri için bir ekip. Tosun, üniversitede yaşadıklarıyla ilgili olarak şunları söyledi: Sanki bir öğretim üyesi gibi yasal mevzuatın dışında ders vermek zorunda kaldım. Ders vermeyi reddedersem, fakülte ve bölüm yöneticileri tarafından rektörlüğe ‘bilgi vermekle’ tehdit edildim. Bu nedenle benimle statü ve görev tanımı dışında angarya şeklinde bir iş ilişkisi kuruldu.”

Mehtap Tosun

ÜCRETSİZ İZİN TALEBİ REDDİ: ‘TERÖR ÖRGÜTLERİ İLE BAĞLANTISI OLABİLİR’

Tarihler Haziran 2022’yi gösterdiğinde Mehtap Tosun, araştırma projesini uygulamak ve geliştirmek için Almanya’nın Bohum kentindeki Ruhr Üniversitesi’ne (Ruhr Universitat Bochum-RUB) davet edildi. Davet üzerine üniversite yönetiminden bir yıl ek süre ile ücretsiz izne atanmak isteyen Tosun, önce ‘Rektörlük tarafından uygun görülmedi’ ardından ‘Talebiniz değerlendirilmedi’ diyerek reddedildi. eğitmen ihtiyacı nedeniyle uygundur’.

Tosun, “Ubeyde İpek, yurtdışı araştırmama ücretsiz izin vermeme gerekçesini milletvekili dahil birisine ‘terörist’ olduğum ve ‘yurt dışına çıkmama izin verirlerse veririm’ fantezisiyle anlattı” dedi. terör örgütleriyle temas kurun’

Munzur Üniversitesi Rektörlüğü’nün kararıyla ilgili yürütmeyi durdurma istemiyle dava açan Tosun, 2547 sayılı Kanun’un “Yurtiçi ve Yurt Dışı Görevlendirme” başlıklı 39’uncu maddesine atıfta bulunarak, Rektörlük kararının yürütmenin durdurulması yönünde olduğunu belirtti. yasalara aykırıydı.

istifa etmek zorunda kaldı

Erzincan İdare Mahkemesi Eylül 2022’ye kadar yürütmeyi durdurma kararı vermedikçe Tosun, Almanya’daki akademik programına başlayamayacaktı. Mahkeme karar vermeyince Tosun istifa etmek zorunda kaldı: “İstifamın hemen ardından idare mahkemesi hızlandırdı. davanın esastan ele alınmasına yer olmadığına karar vererek davanın konu dışı bırakıldığını belirtti. İstinafa gittik ve 5 Nisan’da itirazımız kabul edilerek dosya Erzincan İdare Mahkemesi’ne geri gönderildi.”

‘3,5 YIL BOYUNCA ÇEŞİTLİ BASKILAR YOLUYLA İSTİFAYA ZORLANDIM’

Mecburi hizmet ve senet sözleşmesi nedeniyle istifa etmesi halinde borçlanacağını belirten Tosun, rektörlüğün bunu bilerek 3,5 yıl boyunca çeşitli baskı ve tehditlerle istifaya zorladığını söyledi: ‘rehin tutma’ durumu. Tüm özlük haklarımın gasp edilmesinin, kadro verilmemesinin, yurt dışında akademik araştırma için ücretsiz izin bile verilmemesinin başka açıklaması olamaz. Ubeyde İpek gibi tüm atanmış ve kayyum rektörlerin asıl derdi kadro almak değil, kimileri için akademik kurumları işgal etmektir. Akademik ve idari personelin belirlenmesinde tek kriter, kişilerin kendilerine tabi olmaya istekli olmaları ve onlara biat etmeleridir.”

Halen Ruhr Üniversitesi Marie Jahoda Uluslararası Cinsiyet Çalışmaları Merkezi’nde görev yapan Tosun’un adli süreci devam ediyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu