Ekonomi

Antalya’da muz üreticilerinin soğuk hava nöbeti

Antalya Manavgat, son 10 yılda yaptığı yatırımlarla 20 bin dönümlük örtülü alana muz dikerek Türkiye’nin muz üretim merkezi haline geldi.

Havaların soğuduğu son günlerde Manavgatlı üreticiler seraların sıcaklığını 7 derecede tutmak için büyük çaba harcıyor.

Üreticiler, seralarda kullanılan çeşitli iklimlendirme sistemleri ile muz bitkisini korumayı ve verimi izlemeyi hedefliyor.

Hava sıcaklığı 7 dereceye düştüğünde otomatik olarak devreye giren iklimlendirme sistemlerinin yanı sıra klasik yöntemlerle seraların ısısı muhafaza edilmeye çalışılıyor.

Sisleme ve dumanlama sistemi kullanılmaktadır.

Üreticiler, sisleme ve tütsüleme yönteminin yanı sıra, iklimlendirme sistemlerinden termosifon sistemiyle ısıtılan veya yer altından çekilen 22 derecelik suyun buharını da kullanıyor.

Manavgat’ta 12 dönümlük kapalı muz serasına sahip olan Hasan Çetin ve Hasan Göktaş, soğuk gecelerde seradaki bitkileri korumanın önemine değindi.

“7 derecenin altına düşmemeli”

Muzun tropikal bir çeşit olduğunu ve büyük sıcaklık dalgalanmalarına dayanamadığını belirten Hasan Göktaş, sıcaklık 7 derecenin altına düşerse muz bitkisinin gerginliğe girdiğini ve işte verim kaybı yaşandığını söyledi.

“Seraya karbondioksit gazı salıyoruz”

Seranın ısısını korumak için karbondioksit emisyonunu ve yer altından çıkan sıcak su buharını kullandıklarını anlatan Göktaş, şöyle konuştu: “Seralarda sıcaklık 7 dereceye yaklaştığında kutulara aldığımız karbondioksit gazını seraya salıyoruz. Bunun 2 türlü faydası var. Yukarıdan gelen soğuk hava ile muz bitkisi arasında bir bariyer oluşturarak muz bitkisi arasında bir bariyer oluşturuyor. soğuk havanın aşağı geçmesini sağlar.Aynı zamanda karbondioksit olduğu için bitkinin fotosentez yapmasını ve canlı kalmasını sağlar.”söz konusu.

“Su tüm serayı borularla dolaştırır”

Karbondioksit emisyonunun yanı sıra yerin 110 metre altındaki artezyenden su çıkardıklarını anlatan Göktaş, şöyle konuştu: “Çıkardığımız bu suyun sıcaklığı 22 derece civarında. Yerden yaklaşık 1,5 metre yüksekliğe kurduğumuz borularla su tüm serada sirküle ediyor. Boruların her metresinde mikro başlıklı fıskiyeler var. . Buradan çıkan su, soğuk havanın etkisiyle buharlaşarak sıcaklığın sabit kalmasına yardımcı olur.”dedi.

“Muz çok fazla sıcaklık dalgalanmasını sevmez”

Muz bitkisinin soğuktan korunmasının diğer sera bitkilerinden farklı olduğuna dikkati çeken Göktaş, şöyle konuştu: “Muz sıcaklık dalgalanmalarını pek sevmez. Sıcaklığın sabit kalması gerekir. Bu nedenle biz muz yetiştiricileri akşam 21:00’den güneş doğup dışarısı ısınana kadar seradan çıkamıyoruz.”söz konusu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
Fatih Escort
Kartaltepe Escort
Arnavutköy Escort
Yenimahalle Escort
Zuhuratbaba Escort
Kulaksız Escort
Hasanpaşa Escort
Haseki Sultan Escort
Deri Osb Escort
Yenimahalle Escort
Yukarı Dudullu Escort
Eğitim Escort
Tarabya Escort
Şerifali Escort
Aydıntepe Escort
Balabanağa Escort
Kazım Karabekir Escort
Fatih Sultan Mehmet Escort
Selami Ali Escort
Cihannüma Escort
Arap Cami Escort
Nenehatun Escort
Armağanevler Escort
Ertuğrul Gazi Escort
Zühtüpaşa Escort
Mimar Sinan Escort
Ahmetli Escort
Zeynep Kamil Escort
Soğukpınar Escort
Esenceli Escort
İsmet Paşa Escort
İnönü Escort
Mithatpaşa Escort
Necip Fazıl Escort
Cumhuriyet Escort
Gümüşpınar Escort
Çınardere Escort
Kumbaba Escort
Nakkaş Escort
Binbirdirek Escort
Kamiloba Escort
Ataköy Escort
Muratreis Escort
Dereağzı Escort